Paella och solrosbröd

Men först till gårdagens paella kok ! När jag gör paella använder jag följande:

Kycklingfilé i bitar - stekt
Chorizo skivad ganska tunt - stekt
Hel svamp - stekt
Krabba / tonfisk
Räkor
Ris
Saffran
Röd och gul lök
Paprika helst röd ( vackrare )
Vitlök
Krossade tomater
Ärtor, majs och paprikablandning

Kycklingen, chorizon och svampen kan man steka i förväg och gärna med vitlök i + lite salt på kycklingen.

Grovhacka lökarna och paprikan. Gör de inte för små...

Sen har jag världens bästa paellapanna. Den är stor och bra, och lätt att röra om i. Jag kör alltid på järnspisen, så den måste vara riktigt varm, det funkar också att göra på grillen eller i en stor gryta på spisen såklart...

Stek lökarna, paprikan och rejält med vitlök,  tills de börjar få lite färg och mjukna lite.
Släng i kycklingen, chorizon och svamp och tillsätt nån förpackning krossade tomater.
Strö över saffran och rör ordentligt.

Sen är det dags för riset. Häll på så många portioner ris du behöver och sen får man spä med vatten eftersom... Det ska vara ganska blött, men man får passa hela tiden. Det ska puttra sakta så det inte bränns. Nu snackar vi långkok...haha !

Efter ca en och en halv timme, kanske två, med omrörning och spädning med vatten under hela tiden, så börjar det vara dags att sätta i ärtor, majs och paprikablandningen och krabbköttet / tonfisken och räkorna. Rör om och låt det bli riktigt varmt.
Sen är det dags att äta ! Med sallad, sangria och ett gott bröd...

Under tiden som det puttrar, kan man baka ett solrosbröd.

5 dl ljust öl
½ dl olja
1 p jäst
2 msk ljus sirap
½ msk salt
1 dl solrosfrön ( + ev. riven västerbottensost...)
1 1/4 l mjöl
1 äggula att pensla över
grovsalt att strö över

Värm ölet och olja till 37 grader. Blanda ut den smulade jästen med degvätskan. Tillsätt sirap, salt, solrosfrön ( och om man vill riven västerbottensost ) och sen mjölet.
Arbeta degen i 5 minuter med maskin och låt den sen jäsa i 30 minuter.

Knåda upp degen lite och antingen så kavlar man ut den och rullar ihop den till ett stort långt bröd. Eller så plattar man ut den till en stor rund platta och gör streck i den så det blir en solros. Så gör jag. Det blir liksom lite roligare att servera då...
Jäs i 20 minuter och pensla sen med äggulan, strö över grovsalt och lägg lite solrosfrön i mitten.
Grädda i ca 45 minuter i 175 grader.

Klart att servera till paellan !

Till detta så serverar vi alltid min sangria. Gjord på rött vin, farinsocker, citroner, apelsiner och äpplen som fått "dra ihop sig" under ett dygn...

Som vanligt när jag gör paella, hade jag kunnat utfodra ett helt kompani, men rester i frysen gör ju inget alls. Alla åt, drack och var glada och det blev gott !
Petra hade köpt lite tapas del mar, med räkor, kräftor och bläckfisk och lite annat gott också, så det mumsade vi också i oss.
Till efterrätt hade Annelie gjort en vändupp kaka med gräddglass som var jättegod. Ska få receptet av henne, så då kan jag lägga ut det också.
En mycket trevlig kväll blev det !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0