Risgrynsgröt - mjölkfri förstås...

Tidsåtgång: ca 1 timme

1½ dl risgryn
3 dl vatten
½ tsk salt
6-7 dl havredryck
1 dl havregrädde
ev. kanelstång
kanel och socker

Koka upp riset med vattnet och saltet.
Koka på svag värme ca 10 min ( med lock )
Häll i 5 dl havredryck och ev. en kanelstång...
Koka upp på nytt och sänk sen igen och låt
puttra ca 20 min utan lock...

Häll i havregrädden och 1-2 dl havredryck och puttra 20 min till !

Servera med kanel och socker och havredryck !

Har inte hunnit testa det här receptet än,
då det inte gick att få tag i grötris på Ica...
men maken fixar ris i stan så ikväll ska vi koka gröten !


Mjölkfri fläskpannkaka




4 dl mjöl
½ tsk salt
1 tsk socker
8 dl havremjölk
4 ägg

 Stekt fläsk

Blanda de torra ingredienserna
och rör i havremjölken i omgångar.
Vispa ner äggen...

Häll smeten i smord långpanna och grädda i 225 grader,
först i 5 min högst upp,
sen flyttar man ner plåten längst ner i ca 30-35 min.

Servera med sylt...helst hjortron förstås :)



Anitas Jävrebodaglass :)

Här kommer en liiite annorlunda förrätt...

Vispad grädde
Hackad anjovis
Hackad gräslök
Hackad purjolök

Blanda allt och portionera ut i bull-aluminiumformar.
Frys sen in dom !

Ta fram en stund innan matdax
och servera med en kokt pottis :) !!!

Supergott och lite annorlunda...


Lussebullbak + BAKTIPS !

Igår bakade jag en laddning lussebullar...helt mjölkfria och himla smarriga !

Gjorde bara en vanlig bulldeg på havremjölk och mjölkfritt smör + 2 p saffran och lät dom jäsa liiite längre än vanligt...KANOOON !


Och min nya spackelspade degskrapa/skärare funkade hur bra som helst ! Snacka om världens bästa baktips...billigt och kanonbra ! Dotran "brände" muffinsen på den...bara så ni vet :)


Mandel och päronkaka




Man kan ju smaksätta med lite julkryddor...om man vill :)

Servera med lite grädde eller glass !


Spansk krans

Ett supergott bröd att bjuda på före...

5 dl 37-gradigt vatten
25 g jäst

2 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl mjöl

Lös upp jästen i vattnet.
Blanda resten och arbeta väl.
Jäs 1 timme.

Knåda degen och kavla ut den till en rektangel.

Fyll brödet med tex lufttorkad skinka, vitlök,
salami, mozzarella, västerbottensost / parmesan,
oregano, timjan...

Rulla ihop och lägg den som en krans på en plåt.
Jäs 30 minuter.

Snitta den och pensla med vatten.

Grädda ca 30 minuter i 200 grader !

( Total arbetstid ca 2½ timme... )

Ät och njut med ett gott rödvin...MUMS !!!


Cortizogryta

Idag blir det cortizogryta !
 Lite likt chili con carne men ändå inte...

Köttfärs
Chorizo
Lök
Vitlök
Krossade tomater
Vita bönor
Morötter
Potatis
Chilipeppar
Sambal


Stek färsen.
Stek sen den skivade chorizon.
Lägg åt sidan...

Stek de skalade och skivade morötterna tillsammans med
potatis ( också i mindre bitar ), lök och rejält med vitlök.

Häll på vita bönor och krossade tomater och lägg ihop allt.
Smaka av med chilipeppar pch sambal.
Låt puttra nån timme...
mer tid = mer smak

Servera med sallad och ett gott bröd !
MUMS !!!


Saffranskladdkaka




125 g smält smör
100 g vit choklad
1 p saffran
( eller en halv påse om man inte vill ha så stark saffransmak...)

2½ dl socker
1 dl riven mandelmassa
2 dl mjöl
5 msk vanlijsocker
½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
3 ägg

Smält smöret och lägg i saffranet och den vita chokladen.
Dra pannan från spisen...

Blanda allt det torra inkl. mandelmassan och häll sen smörröran över
och tillsätt sist äggen ett och ett.

Häll i smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda ca 25 minuter...

Låt svalna och servera med grädde !


Gino / Varm fruktsallad

Gjorde en varm fruksallad till efterrätt också:

3 äpplen
3 päron
3 bananer
2 apelsiner
1 burk ananas i bitar

Men man kan ha med så mycket annat gott också
bla mango, hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär...

Allt skalades och skars i inte alltför små bitar ( av Cissi ) och
las i en ugnsfast form.
200 g vit choklad hackades och ströddes över och
så in i ugnen på 200 grader tills chokladen smält !

Servera med glass och grädde...
MUMS MUMS !!!


Salladen...

Jag gjorde den med rostad sötpottis,
meeen nästa gång gör jag den hellre utan :)

Men om du vill ha med sötpottisen så ska den skalas,
skäras i kuber och rostas ca 20 minuter i ugnen
på 200 grader med lite olivolja och salt.
Låt sen svalna...och blanda ihop den med det andra.

Men som sagt, jag låter bli den nästa gång.
Blev liiite kletig och kladdig och ingen höjdare kanske...

Salladen :

1/4 vattenmelon
1½ p mango
1 b ananas i bitar
1 p bladspenat
1 lime saft och skal
1 finhackad chili
1 rödlök i skivor
olivolja

Blanda allt och servera till den karibiska maten !




Tropisk fruktdrink/bål

1 b krossad ananas
1 p frusen mango
2 msk muscovadosocker
1 p koncentrerad apelsinjuice
2 p koncentrerad tropisk juice
1 liter vatten
1 liter bubbelvatten

+ ev ljus rom...så kan festen bli liiite kuligare... :D


Räkor i kokosdressing...

Koka en liten sockerlag på 3 msk vatten och 5 msk socker.
Låt svalna.

3 msk sockerlag
1 burk kokosmjölk
1 dl creme fraiche
2 lime ( skal från båda och saft från en...)
salt och peppar

500 g skalade räkor

Vispa ihop den helt underbara dressingen
( blir rätt mycket så man kan lätt halvera den... ).
Lägg i räkorna och låt dra en stund.

Sen kan man ju blanda med sallad mm men vi åt räkorna som de var till laxen...
MUMS !!!
Och på en macka dagen efter smakade det lika gott :)



Mangosalsa

1 paket tinad mango
2 msk muscovadosocker
1 msk ljus rom
1 lime skal och saft
½ finhackad chili
2 msk sweetchilisås
1 tsk salt

Mixa ihop allt och serveras kall både till kycklingen och laxen...


Het karibisk lax...

1 sida färsk lax
2 tsk kryddpepparkorn
1 stor röd färsk finhackad chili
5 cm färsk riven ingefära
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipeppar/cayenne
2 tsk muscovadosocker
2 tsk flingsalt
saft och skal från 1 lime
2-3 msk mörk rom

Lägg laxsidan på ugnsfolie i en långpanna.

Mortla kryddpepparn till smulor.
Blanda sen med chili, ingefära, paprikapulver, chilipeppar,
muscovadosocker och skalet från limen.

Ska bli en geggig röra som ska smetas ut på laxen
men pressa först över limesaften på laxen.
Strö över flingsaltet och häll lite rom över alltihop.

Jag skar även en lime i tunna skivor som jag la som ett band över fisken...

Stek i ugn 175 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med limeaioli och mangosalsa...
MUMS !!!

PS !
Gör gärna två laxsidor, för de går åt som smör i solsken :)


Karibisk kyckling

1 kg kycklingfiléer skuren i bitar
1½ finhackad chili
1 burk kokosmjölk
1 tsk salt
2 lime använd både saften och skalet
1 tsk ljust muscovadosocker
2 klyftor pressad vitlök

Vispa ihop marinaden och lägg i kycklingbitarna.
Låt sen dra, gärna över natten...
Stek kycklingen och servera den varm eller kall !

Man kan, om man gillar kokos, rulla kycklingbitarna i kokosflingor innan man steker dem...

Fick tänka till liiite för receptet då jag gjorde ca 3 ggr så stor laddning...hihi !


Karibisk Afton...

Tänkte bara ge er en försmak av vad vi ska bjuda
barnen med familjer på imorrn då vi firar FAR !!!



Blir spännande då jag inte provlagat...hehe !
Men men...det ska nog gå bra :D


Kladdkaka med banan och marshmallows



Jag gjorde en vanlig kladdkaka, mosade i en stor banan och strödde små marshmallows över = KLART !!!

Hann tyvärr inte fota förrän den nästan var slut...hihi ! Men gott och väldigt sliskigt blev det !


Baguetter

Deg 1 :

5 g jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet och rör i mjölet. Täck med plastfolie och lår gärna stå i kylen under natten men det funkar att den står framme i värmen i minst 4 timmar också...


Deg 2 :

15 g jäst
3 dl kallt vatten
deg 1
1 msk salt
1 msk socker
7-8 dl vetemjöl special

Lös upp jästen med vattnet och tillsätt deg 1, salt, socker och mjölet. Arbeta sakta i maskin i ca 15 min. Jäs 1½ timme !

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar och tryck ut varje del till en rektangel. Rulla ihop från långsidan och vrid dem några varv innan du lägger den på den välsmorda plåten. Sätt ugnen på 240 grader. Jäs 1 timme !

Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Snitta dem diagonalt med en vass kniv och sänk ugnen till 200 grader innan du sätter in baguetterna ! Grädda ca 30 minuter och låt sen svalna utan bakduk !

MUMS !!!

Receptet är väldigt enkelt och lättbakat, men tar lite tid då allt ska jäsa en hel del...men väl värt varenda minut ! Jag lovar...

VÄLKOMNA HIT !

Välkomna till min nya matblogg !

Här kommer jag inte att skriva mycket i onödan utan det ska mest bara vara recept och andra fina mattips ! Har flyttat över nästan alla mina recept från min vanliga blogg och det kommer säkert att fyllas på mer här också...ja redan nu för idag blev det 4 sorter som jag bakade :


Och allt är gjort helt mjölkfritt då dotran inte mår bra av mjölk...

I bullarna bytte jag smöret mot mjölkfritt och mjölken mot havremjölk och de blev kanongoda !
Oboykakorna hittar du HÄR och där gjorde jag likadant. Bytte smöret mot mjölkfritt...

Grottorna finns också hos Karin och då du likaså är där...kika runt för den bloggen är UNDERBAR !!!

Hjortronmuffinsen kommer från Pernilla W och hennes julprogram förra julen och blev supersmarriga ! Trots att jag bara tog bort grädden i toscan och ersatt med lite sirap... MUMS !!!

Hoppas du ska hitta nåt kul recept som du vågar dig på...antingen här eller hos nån av mina länkar...

Ha en underbar bakhelg !




Sega hallonrutor, 7-hålskaka, Dajmcookies



Här kommer recepten :

7-hålskakan :

Kakan :

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl hett vatten

Vispa ägg och socker pösigt och blanda ihop med det andra.
Häll i smord form och grädda i 175 grader ca 40 min.

Glasyren :

125 g smör
0.5 dl råsocker
3 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl grädde

Koka ihop glasyren i ca 10 min...

När kakan är gräddad gör 7 hål i den ( jag gör mååånga mer...) och häll glasyren över allt. Ställ kallt en stund innan servering...och servera gärna med lite vispgrädde ! MUMS !



Sega hallonrutor :

200 g smör
4 ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
hallon

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något och vispa sen i äggen. Rör ihop med det mjöl, socker och vanilj. Bred ut i en smord stor långpanna, tryck ner hallonen över hela smeten och grädda i 175 grader ca 30 minuter.



Dajmcookies  ca 40 st :

Blanda ihop :
250 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl råsocker

Tillsätt 2 ägg och blanda sen med 280 g mjöl och 2 tsk bakpulver...och 3 påsar dajmbitar.
Rulla till små bollar och grädda i ca 12 minuter i 175 grader !
Funkar himla bra med glass emellan 2 st kakor...bara så ni vet :) :) :)



Och...jag har bakat en sort till idag...chokladkakor med maräng på...blev inte dumma alls ! Så ni får det receptet nu också :

100 g smör
2 msk socker
1 tsk vanilj
1 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
2 dl mjöl

Arbeta ihop allt och rulla små bollar som trycks till.

Vispa sen 1 äggvita med 1 dl socker och klicka på kakorna.
Grädda 15 min i 175 grader...KLART !
Jag dubblade receptet ( utom marängsmeten, den räckte ) och det blev 24 kakor...

♥ ♥ ♥


Efterrätt...


Apelsinkladdkaka


Chokladmarmelad



Glass...


Fyllda smördegsrullar :D


Fyllda smördegsrullar...

Blandade finriven mandelmassa med en äggvita, lite kakao, riven färsk ingefära och rivet citronskal och smetade på den färdigkavlade smördegen som jag först delat i 8 delar ( men nästa gång delar jag i 10 delar...), strödde vit och mörk hackad choklad över och rullade ihop från kortsidan ( precis som receptet från Karin som jag länkade till igår...).

Penslade med äggula och gräddade i en kvart. Sen på med lite smält choklad...MUMS !!!
Denna enkla lyxvariant av fika ska jag göra fler gånger...helt klart !


Philadelphiabullar


Receptet hittade jag hos Kardemummagumman...

Bulldeg :
150 g smör
5 dl mjölk
1 p jäst
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl mjöl

Fyllningen :
150 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 tsk kardemumma
100 g philadelphiaost

Smält smöret och häll i mjölken och låt bli fingervarmt.
Lös upp jästen och tills. ägg, socker och salt.
Ta lite mjöl i taget och rör ihop...ska bli en ganska lös deg/smet.
Jäs i 30 minuter

Gör under tiden fyllningen som bara rörs ihop ( kan ju smaksättas lite hur man vill...).

Platta ut degen i en smord långpanna och gör 48 hål ( 6x8 ) och fördela fyllningen  där. Drygt 1 tsk/hål...
Jäs 15 minuter.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker och grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.

Skär upp den avsvalnade bullen i 48 bitar...och njuuut !!!

Blev väldigt god...och den ska helt klart göras igen :)


Frukostmums


Fruktsallad


Kolakaka




Köttfärsbiffar på nytt sätt :)



Belgisk chokladkaka



KycklingBulgur...


Haricots Verts


Lemoncurd


Kräftsallad


Äppelsmulpaj med inbyggd vaniljsås




Tacofärsfyllda paprikor


Tacokrydda


Oboybakelser


Receptet fick jag av Gun, lillasyrrans svärmor. Supersmarriga marängliknande gobitar :

Vispa ihop :
2 ägg
3 dl socker

Tillsätt :
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk Oboy
1,5 dl mjöl

Rör ihop allt och fördela i ca 20 aluminiumformar och grädda i 175 grader ca 18 minuter !

Koka under tiden ihop fyllningen :
100 gr smör
4 msk socker + lite vanlijsocker...
2 tsk mjöl
4 tsk Oboy
2 dl grädde

Låt både kakor och fyllning svalna och knacka sen ett hål i kakan och fyll med krämen...
Servera gärna med grädde och en jordgubbe !

Hur goda som helst...


Blåbärssmulpaj...


Chokladtårta...




Pollo Casero



Paellapannorna...


Panini på Fikontorget...


Parmakyckling och mozzarellabakelser


Jag började med att torrrosta aubergineskivor i ugnen.
Sen varvade jag auberginen med smulad mozzarella och gremolata ( persilja, citroncest och vitlök blandat ) till små bakelser och la i en ugnsform tillsammans med mina kycklingknyten bestående av stekt kycklingfilé och parmaskinka runt.
Gratinerade till mozzarellan smält och serverade med en sallad...MUMS !!!

Famous Fudge


Äppelpaj


Mistrals paj


Glögg



Här blandar jag svartvinbärssaft med äppeljuice och blåbärsdricka samt hel kardemumma, kanelstång, apelsinskal, hel anis och hela nejlikor... Koka upp och låt sen dra ett dygn och sila sen och häll på flaskor, sen är det bara att börja njuta i höstmörkret !

Svartvinbärsdricka

Helt suveränt god blev den och mycket blev det också ! Receptet är enkelt :

9 l svartvinbär ( eller blandat med röda eller bara röda... )
9 l vatten
2 citroner i skivor
2 p citronsyra
2 msk natriumbensoat

Låt stå ca 4 dygn lite svalt och sila sen och blanda i ca 7 dl socker / l dricka...KLART !!! Sen brukar jag alltid frysa drickan så håller den längre... Blandas ca 1+4.


Focaccia

såklart...så frysen fylls sakta men säkert på !


25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

Smula jästen och vispa ut den med vatten, olja, honung och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget och knåda i ca 5 min.
Jäs i ca 45 min.
Dela den i 2 delar på bakbordet, knåda och forma till 2 bollar som plattas ut tills de är 1½ cm tjocka.
Jäs ca 30 min på oljad plåt med lite flingsalt i botten.
Smaksätt med tex västerbottensost, rödlök, små tomater eller färska örter mmmm och sätt sen fingrarna i degen så det formas små hål över hela brödet och ringla sen över olja och strö flingsalt.
Grädda i 225 grader ca 10 minuter.
KLAAART !!!


Zebramaränger


Enkel dessert...

Tänkte bjuda er på en liten enkel och snabb dessert...


Jordgubbar, mandelbiskivier och vispgrädde !
Låt gärna biskvierna dra i nåt gott, kanske sherry eller nån smarrig likör ( jag tog jordgubbssaft då det var barn som åt ) i ca 10 minuter. Sen är det bara att varva jordgubbarna, biskvierna och grädden ( man kan ta lite vaniljsås också... ).

MUMS !!!


Grekisk pytt...


Tänkte börja med att fresta er lite...
La fläskfilén i marinad igår, olja, sambal, vitlök, soja, salt och peppar och sen stekte jag den samtidigt som potatisskivorna stekte i ugnen. Rörde ihop allt med lite mosad fetaost och så fick det några minuter i ugnen...KLART !!!
Prova, skitenkelt och jättegott !


Pavlovarulle


Formfralla


Receptet kommer här :

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special

Jag fick inte tag i durummjölet här i byn, men det gick jättebra med bara specialmjöl.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olja och salt.
Tillsätt mjölet tills degen biter ihop och jäs ca 40 min.
Smörj ( och ev. bröa med vallmo eller sesamfrön ) 2 formar.
Dela degen i 2 bitar, knåda till lite och lägg i formarna.
Sätt ugnen på 200 grader och låta frallorna jäsa 30 min.
Pensla dem med lite vatten ( ev. strö över lite flingsalt ) och skär ett snitt på längden av frallorna.
Grädda direkt i mitten av ugnen ca 25-30 min och låt sen bröden svalna på galler.
MUMS !!! Både att äta som de är och att rosta...

De här kommer att bli standard i vår frys... Jag skivade upp dem och frös in dem, så nu har vi alltid färska frallor !


Honey Bee Cake


Hemklickat...


Risotto


Chokladdoppade salta pinnar...


Potatisterrin

Skala och skiva potatisen tunt.
Stek lite snabbt i rikligt med smör och blanda sen med salt och timjan och västerbottensost och lägg i en bakplåtsklädd form.
Grädda i ca 35 minuter i 150 grader och ställ sen formen i press under natten.

Sen ska den bara skäras i portionsbitar och värmas i 150 grader några minuter...


Palt...

Man river skalad potatis och blandar den med lite salt och mycket mjöl till en "kort" deg.
Sen rullar man till bollar med rimmat småskuret fläsk i mitten och kokar dem i lättsaltat vatten i minst en timme. Och serverar med lingonsylt och smör...

Jag har jobbat på Slakteriet i Piteå sen jag föddes till jag var 30 ( familjeföretag förstår ni...hihi )...och kokat fruktansvärda mängder med palt...men gott är det än !!!

Jag har inget riktigt recept, för där gjorde vi på en stor hink potatis osv... men jag tror ändå att Cissi fick känslan av hur man får till en fin deg...om inte så tränar vi en gång till...hihi !

Potatisjulbakelser

Och idag har jag höjt ribban lite och gjort potatisbakelser... Jag vet, de är väl inte speciellt svåra...nixpix, men jag såg så söta såna på Cissis jobb och då var jag ju tvungen att testa...


Och de blev rätt så bra ! Ska egentligen vara kristyr-skägg på dem, men jag vet inte hur det går att frysa, så det får bli lite pudrat florsocker när jag serverar istället...hihi !

   
Börja med botten :
4 ägg
4,5 dl socker som vispas med äggen
2,5 dl mjölk
6 dl mjöl
200 gr. smält smör
Grädda i hel ugnsplåt på bakplåtspapper i ca 15 minuter.

Koka ihop en marsansås :
1 ägg
2 msk socker
2,5 dl mjölk
Låt svalna och tillsätt sen 1 msk vaniljsocker

Rör ihop:
200 gr smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
...och blanda sen med marsansåsen och bred över kakan. Sen brukar jag frysa den i 20 minuter ( blir lättare att skära och framför allt snyggare snitt ) medan jag kavlar mandelmassan mellan två bakplåtspapper...

Lägg över mandelmasstäcket över kakan och skär den i bitar. Sen är det bara att antingen göra små tomtar eller granar eller pudra över kakao, så är det klart !


Pepparkaksruta




Chilifisk


Sejbiff

Sejbiff i mjölk-gräddsås...

Lägg sejen mellan papper så den får dra ut lite fukt. Dela i bitar och panera i mjöl, salt och peppar. Stek ordentligt i smör så den blir gyllenbrun.
Lägg över i en gryta.
Red sen stekpannan med mjöl och häll på grädde och mjölk och låt puttra ihop. Häll det över fisken och låt stå på svag värme. Stek lite gul lök och servera sen med kokt potatis.

Ni måste prova...jag lovar er, det är den bästa fisk ni ätit !!!


Torta della Nonna

Torta della Nonna

deg:
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smör
en nypa salt
1 ägg
1 äggula
1 dl socker

kräm:
1 vaniljstång
skalet från 1 citron
2 äggulor
1½ dl socker
1 msk mjöl
5 dl ricotta...fast jag tog 400g philadelpiaost...
1 ägg till pensling
ev. lite pinjenötter till garnering
florsocker

Krämen: Dela vaniljstången och skrapa ur den. Riv citronskalet fint. Vispa äggulor och socker pösigt och skrapa ner vaniljfrön och citronraspet i smeten. Rör i mjölet och blanda väl. Blanda i färskosten och rör om.

Degen: Blanda ihop mjöl och bakpulver. Skär ner smöret i småbitar och blanda i övriga ingredienser och kör ihop i matberedaren. Forma degen till en boll och lägg i kylen en halvtimme.
Dela sen degen och kavla ut till en rund platta. Klä en smord form med löstagbar kant eller en pajform med plattan. Se till att ca 1 cm hänger utanför...
Häll krämen i skalet. Vik degkanten inåt och pensla med vatten.
Kavla ut den andra halvan av degen och lägg den ovanpå. Tryck ihop kanterna ordentligt och pensla sen med uppvispat ägg. Strö ev. pinjenötter över.
Grädda i 175 grader ca 25-30 minuter. Låt svalna och sikta sen över ordentligt med florsocker.
Servera gärna med frukt eller bär och vispgrädde...MUMS !!!
Den tar lite tid men är värd varenda minut ! Jag lovar !


Petras muffins


Smörgåsgratäng


Hallongrottor


Muffins


Carins tacoröra

Jag gjorde en röra som jag fick recept av Carin och bjöd till tacochips...

Lika delar av creme fraiche och philadelphiaost
Hackad purjolök
Delade körsbärstomater
Delade kräftstjärtar
Tropical salsa
Smaka av med chiliflakes
Sen kan man ju blanda i lite vad man vill tex avocado... Dippa cheesetacochips i detta...MUMS !!!


Jamies sockerkaka

En frukt eller bärkaka som är underbart supergod är denna från Jamie Oliver.

Sockerlag :
2 msk socker
4 msk vatten
vaniljstång
+ valfri frukt / bär

Koka ihop sockerlagen och frukten/bären tex rabarber, äpplen, persikor eller päron...i ca 5 minuter till allt är tjockt. Ta bort vaniljstången.
Lägg i botten på en form.

Sen är det kaksmeten :
125 g smör
125 g socker   rör ihop detta och tillsätt:
2 ägg
125 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Klicka smeten över frukten/bären. Den flyter ut av sig själv...
Grädda i ca 40 min i 175°.
Servera med vaniljsås eller vispad grädde, varm eller kall ! MUMS igen !!!


Kladdkaka och blåbärskaka

Igår så bakade jag och dottern först en kladdkaka till kvällen hos Petra & Kenneth och sen gjorde vi också en blåbärskaka.
Just blåbärskakor är lite speciella för Valborg. Mamma gjorde ALLTID blåbärskaka på Valborgsmässoafton som vi alltid firade ute på vår stuga tillsammans med mina kusiner. Nu var det oftast en vanlig sockerkakssmet i långpanna med blåbär som hon gjorde, men jag brukar göra lite olika variationer på den...

Igår blev det en från "Cecilias Fikastunder ". Och den blev väldigt god...

4 dl mjöl
1½ dl socker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
ca 400 g frysta blåbär

Strössel:
1½ dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
50-100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200°.
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Finfördela smöret i det och knåda in ägget.
Tryck ut i en långpanna ca 20*30 cm och fördela bären ovanpå
Blanda havregryn, socker och vaniljsocker och häll sen i det smälta smöret och fördela allt över bären.
Grädda i 20 minuter.
Riv chokladen över vid serveringen och så, förstås, vispgrädde till ! MUMS !

Men den godaste kakan jag tror jag nånsin bakat blev kladdkakan jag gjorde igår tillsammans med dottern !
Det receptet hittade jag på Aftonbladets hemsida, där de haft en tävling i kladdkakor förra året...
Denna kaka har en som heter Pontus Larsson hittat på...

Chokladkaka med himmelsk glasyr

100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl mjöl
¾ dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4-6 msk kakao
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och vipsa ägg och socker pösigt.
Häll i det avsvalnande smöret och rör om.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll i smeten.
Grädda kakan i exakt 24 min om det är en 20cm form eller i 21 min om formen är 23 cm.
Låt stå i tre timmar innan servering.

Mosa osten tillsammans med smör, vaniljsocker och kakao till en slät smet.
Sikta i florsockret och rör ihop.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan.
Servera med vispgrädde. MUMS MUMS MUMS !!!

Om ni aldrig provat en kladdkaka, behöver ni aldrig göra nån annan än den här !
Jag lovar !!!


Köttfärstårta

Det blir köttfärstårta med mozzarella.
Man gräddar plättar. Här uppe i norr heter det plättar och inte tunnpannkakor. Sen har vi också småplättar och så schlobber. Schlobber är lite tjockare plättar och de är väl oftast såna som man gör...hihi !

I alla fall så har jag gjort ca 15 stora plättar. Sen gör man en köttfärssås och så varvar man plättarna med köttfärssåsen, riven ost och pastagrädde. Lager på lager på lager till man känner att det räcker.
Ovanpå så smular jag sönder mozzarella och mer riven ost och så smasch, in i ugnen ! Ca 225 grader till osten smält ordentligt.
Servera med sallad och kanske ett glas rött...MUMS !


Paella och solrosbröd

Men först till gårdagens paella kok ! När jag gör paella använder jag följande:

Kycklingfilé i bitar - stekt
Chorizo skivad ganska tunt - stekt
Hel svamp - stekt
Krabba / tonfisk
Räkor
Ris
Saffran
Röd och gul lök
Paprika helst röd ( vackrare )
Vitlök
Krossade tomater
Ärtor, majs och paprikablandning

Kycklingen, chorizon och svampen kan man steka i förväg och gärna med vitlök i + lite salt på kycklingen.

Grovhacka lökarna och paprikan. Gör de inte för små...

Sen har jag världens bästa paellapanna. Den är stor och bra, och lätt att röra om i. Jag kör alltid på järnspisen, så den måste vara riktigt varm, det funkar också att göra på grillen eller i en stor gryta på spisen såklart...

Stek lökarna, paprikan och rejält med vitlök,  tills de börjar få lite färg och mjukna lite.
Släng i kycklingen, chorizon och svamp och tillsätt nån förpackning krossade tomater.
Strö över saffran och rör ordentligt.

Sen är det dags för riset. Häll på så många portioner ris du behöver och sen får man spä med vatten eftersom... Det ska vara ganska blött, men man får passa hela tiden. Det ska puttra sakta så det inte bränns. Nu snackar vi långkok...haha !

Efter ca en och en halv timme, kanske två, med omrörning och spädning med vatten under hela tiden, så börjar det vara dags att sätta i ärtor, majs och paprikablandningen och krabbköttet / tonfisken och räkorna. Rör om och låt det bli riktigt varmt.
Sen är det dags att äta ! Med sallad, sangria och ett gott bröd...

Under tiden som det puttrar, kan man baka ett solrosbröd.

5 dl ljust öl
½ dl olja
1 p jäst
2 msk ljus sirap
½ msk salt
1 dl solrosfrön ( + ev. riven västerbottensost...)
1 1/4 l mjöl
1 äggula att pensla över
grovsalt att strö över

Värm ölet och olja till 37 grader. Blanda ut den smulade jästen med degvätskan. Tillsätt sirap, salt, solrosfrön ( och om man vill riven västerbottensost ) och sen mjölet.
Arbeta degen i 5 minuter med maskin och låt den sen jäsa i 30 minuter.

Knåda upp degen lite och antingen så kavlar man ut den och rullar ihop den till ett stort långt bröd. Eller så plattar man ut den till en stor rund platta och gör streck i den så det blir en solros. Så gör jag. Det blir liksom lite roligare att servera då...
Jäs i 20 minuter och pensla sen med äggulan, strö över grovsalt och lägg lite solrosfrön i mitten.
Grädda i ca 45 minuter i 175 grader.

Klart att servera till paellan !

Till detta så serverar vi alltid min sangria. Gjord på rött vin, farinsocker, citroner, apelsiner och äpplen som fått "dra ihop sig" under ett dygn...

Som vanligt när jag gör paella, hade jag kunnat utfodra ett helt kompani, men rester i frysen gör ju inget alls. Alla åt, drack och var glada och det blev gott !
Petra hade köpt lite tapas del mar, med räkor, kräftor och bläckfisk och lite annat gott också, så det mumsade vi också i oss.
Till efterrätt hade Annelie gjort en vändupp kaka med gräddglass som var jättegod. Ska få receptet av henne, så då kan jag lägga ut det också.
En mycket trevlig kväll blev det !


Havrescones

Hittade detta recept på Havrescones hos Fixa och Dona och de smakar kanon !  Måste ju skicka receptet vidare:

2,5 dl havregryn
2,5 dl mjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
½ dl flytande margarin ( jag tog vanligt smält smör och det funkade också )
ca 1½-2 dl mjölk eller fil

Blanda gryn, mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smöret och rör ihop. Häll i mjölken lite åt gången tills lagom deg. Dela antingen i 2 stora kakor eller i 8-9 små och platta till dem.
Grädda i 250 grader i ca 10 min. Servera gärna med lite Lemon Curd och, såklart, en tekopp !


Citronkaka

Igår bakade jag en krämig citronkaka och den var helt suveränt god ! Måste bara dela med mig av receptet ( som kommer från "Cecilias fikastunder ").

4 ägg
2 ½ dl socker    vispas ihop !
1 citron som rives och pressas ( ca 3/4 dl )
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
200 g smält smör

Vispa ihop ägg och socker.
Tillsätt citronjuicen och det rivna skalet.
Rör ner mjöl och bakpulver och häll sist i smöret.
Häll smeten i en smörad och bröad form ( man kan bröa med ströbröd, polentagryn, svart vallmo eller mjöl ) och grädda sen i ca ½ timme i 175 grader. Den ska vara lite lös i mitten för den stabiliserar sig när den svalnar.
Sikta över lite florsocker innan servering och bjud gärna på lite vispad grädde och ev. lite bär till...
Det går bra att göra kakan på vilken citrusfrukt som helst.
MUMS !

Patriks kladdkaka

Har bakat en "hjärte"kaka och det blev en kladdkaka, för det är ju så gott. Receptet fick jag av en kille, Patrik, som jobbade med mig på handelsträdgården där jag tidigare var.
Super enkelt och jättegott !

Patriks kladdkaka:
2 ägg
3 dl socker
100 gr smält avsvalnat smör
1 knivsudd salt
1,5 dl mjöl
5 msk kakao

Rör ihop ägg och socker, inte vispa. Blanda i resten och rör väl.
Smörj och bröa en form noga ( jag använder ett hjärta el en stjärna oftast ).
Häll i smeten, grädda 175 grader i ca 30 min.
KLART ! Servera gärna med vispgrädde och lite frukt eller bär. MUMS !!!


Soppa...


På järnspisen står nu en gryta och puttrar med lite soppa.
Känns som en bra lunch i denna kylan.

Stekte bara lite morötter i småbitar, tillsammans med ½ chili och vitlök. Nu ska det få puttra en timme och sen kör jag sönder den med mixerstaven och häller dit lite apelsinjuice och så får den bara koka upp igen... Ni skulle känna doften som sprider sig i huset...mmmmums!!


Flödekaka

Detta är en flödekaka!
Om ni inte vet vad det är, så är det en chokladkaka med chokladsås under....jättesmarrig !! Har gjort den idag för att bjuda den flyttande sonen och sambon och deras hjälpflyttare på.


Tänkte skriva av receptet men smart som man är så tog jag kort på det istället...



Om ni undrar vad det är för vitt runt omkring...så är det snö !
 Blixten på min lilla digitalkamera är trasig och ska man då ta kort då gubben har den andra med sig, ja då är det bara att gå ut på bron. Tur att inga grannar kunde se mig då jag mixtrade med kakor och receptboken där ute...
Det är två recept; det mindre för en form ca 30*23 cm och det större för en form i storleken ca 35*26 cm. Baka den direkt i formen den ska serveras från, för den går inte att flytta.

Den övre delen av receptet är bara att blanda ihop som vanligt och kleta ut i formen.
Det är den undre som gör det hela lite annorlunda...
strö sockret, farin/råsockret och kakaon över den ogräddade chokladsmeten
och häll sen över det kokande vattnet och så in i ugnen !!!

 Jag vet...känns konstigt...men det funkar och blir jättegott !
Serveras bara med vispad grädde och ev. lite frukt eller bär.
Den brukar göra succe...


Köttfärsröra

Dagens middag blir köttfärsröra.
 
Man steker köttfärs, purjolök och vitlök och blandar med lite creme fraiche, matlagningsgrädde eller pastagrädde. Sen får det puttra ihop och så slänger man i en burk med små fina ärtor precis innan man äter och servera den med tex potatismos eller pressad potatis.

Jättegott och jättesnabbt !!


Flygande Jakob

Ikväll blir det Flygande Jakob till middag.

Kycklingfilé i småbitar steks och läggs i en form.
Stek sen svamp och bacon och lägg på.
Vispa grädde och blanda med lite chilisås och bred över.
 
Egentligen ska det vara jordnötter också, men Edith är nötallergiker, så sånt kommer inte ens in i huset. Men för er andra så kan man lägga det ovanpå grädden. Vi brukar lägga dit lite brödkrutonger i stället.
In i ugnen i 200 grader och ca ½ timme.
Servera med ris eller pressad potatis, sallad och ett gott bröd. Och VIN såklart !

Man kan istället ta en grillad kyckling och bena ur den. Det går lite snabbare....
Sen kan man blanda in lite färskost eller creme fraiche i grädden.
Jag har alltid vitlök i stekpannan när jag steker kyckling, men det är ju en smaksak.


Löksoppa

Men på spisen puttrar nu en stor kastrull med löksoppa.  Och så känns det som att soppa är perfekt då det är lite busväder.
Den är superduper enkel att göra.

Skala och hacka några gula lökar och rejält med vitlök.
Stek dom i stekpannan länge, minst en halvtimme i olja / smör.
Häll sen på vatten ( eller buljong, men det blir lika bra med vatten ) och låt sjuda i minst två timmar. Jag brukar låta den stå på järnspisen hela eftermiddagen. Ju längre man steker och sen sjuder, desto bättre mår magen efteråt !

Sen brukar jag alltid göra gratinerad löksoppa.
Häll upp soppan i ugnsäkra skålar.
Rosta 1½ bröd / skål och lägg i.
Strö riven ost över och släng in i ugnen några minuter, till osten smält och det fått lite färg.
Klart att servera med ett glas gott rött vin...!

MUMS !!


Kycklinglasagne

Har gjort dagens middag som blir KYCKLINGLASAGNE. Mycket enkelt och gott.
Stek kycklingfiléer skurna i små bitar. Salta och peppra.

Stek även hackad paprika, vitlök och lite vanlig lök. Blanda ihop med kycklingen.
Koka ihop en pastagrädde och ½ vanlig grädde.

Varva sen kycklingen/paprikan och såsen med färsk lasagne i en form. Strö över riven ost.
In i ugnen i ca 40 min  i 175 grader.

Servera med sallad och ett gott bröd. Supersmarrigt !!


Curry light

En curry light, jag är ingen supercurryfantast men lär mig sakta, och den här grytan är både snabb, enkel och himla god.

1 hackad lök
Grytbitar av nöt elller älg
6 tsk spiskummin
1 tsk senapsfrön
½ tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 pr. vitlöksklyftor
2 tsk ingefära, helst färsk, men torkad går också
3 msk vitvinsvinäger
1 msk olja
Stek löken och blanda under tiden ihop allt annat, utom köttet.
Häll röran över löken och rör om och lägg i köttet ( som kokas ).
Fyll upp med vatten/kokosmjölk/grädde och koka gärna 1 timme.
Servera med ris och sallad.

Var inte rädd att göra den bara för att köttet ska kokas och inte stekas. Jag är vitlöksgalen, så vi har alltid mer vitlök än vad alla recept säger. Så vitlöken kan man gärna öka på lite.

Smaklig måltid !!

Olssons lax

En bra middag är Olssons lax.  Väldigt enkelt att göra. Döpt efter en god vän åt oss som tipsade om detta recept.

800 gr benfri lax i bitar
1 dl vatten
3 msk hummerfond
1 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
2 tsk dijonsenap
hackad dill och lite löjrom

Blanda vatten, fond, cr.fraiche, grädde och senap. Koka ihop.
Lägg i fisken och sjud i 10-15 min.
Rör i dill och ev. löjrom. Salta.
Servera med pressad potatis om man inte GI-ar, för då blir det bara sallad till.


RSS 2.0