Torta della Nonna

Torta della Nonna

deg:
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gr smör
en nypa salt
1 ägg
1 äggula
1 dl socker

kräm:
1 vaniljstång
skalet från 1 citron
2 äggulor
1½ dl socker
1 msk mjöl
5 dl ricotta...fast jag tog 400g philadelpiaost...
1 ägg till pensling
ev. lite pinjenötter till garnering
florsocker

Krämen: Dela vaniljstången och skrapa ur den. Riv citronskalet fint. Vispa äggulor och socker pösigt och skrapa ner vaniljfrön och citronraspet i smeten. Rör i mjölet och blanda väl. Blanda i färskosten och rör om.

Degen: Blanda ihop mjöl och bakpulver. Skär ner smöret i småbitar och blanda i övriga ingredienser och kör ihop i matberedaren. Forma degen till en boll och lägg i kylen en halvtimme.
Dela sen degen och kavla ut till en rund platta. Klä en smord form med löstagbar kant eller en pajform med plattan. Se till att ca 1 cm hänger utanför...
Häll krämen i skalet. Vik degkanten inåt och pensla med vatten.
Kavla ut den andra halvan av degen och lägg den ovanpå. Tryck ihop kanterna ordentligt och pensla sen med uppvispat ägg. Strö ev. pinjenötter över.
Grädda i 175 grader ca 25-30 minuter. Låt svalna och sikta sen över ordentligt med florsocker.
Servera gärna med frukt eller bär och vispgrädde...MUMS !!!
Den tar lite tid men är värd varenda minut ! Jag lovar !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0